Eten, werken, computeren, autorijden, lezen, tv kijken… allemaal activiteiten die we graag zittend doen. Velen van ons zitten meer op een dag dan dat we lopen. Kan een lichaam dit aan? Vaak niet, en daarom zijn er ook zo ontzettend veel mensen die klachten krijgen door dat vele zitten.

Wat dan? Minder zitten? Dat is vaak geen optie. Goed rechtop zitten in een juiste ergonomische stoel? Heel goed, maar nog steeds erg passief. De kookwekker zetten en afwisselen met stukjes lopen? Ja graag, want een beetje doorbloeding kunnen die arme structuren in je lichaam wel gebruiken na die grote belastingen die ze maar vol moeten houden. Oefeningen doen om je lijf sterker te maken? Ja, ook heel graag, je lijf zal het dan langer vol kunnen houden om op een juiste manier te zitten op je stoel.

Maar is er eigenlijk wel een “juiste” manier van zitten? En is het eigenlijk wel het beste voor je lichaam om op een stoel te zitten? Wat als we die stoel nou eens weg doen? Laten we het samen ondervinden, ga eens zitten op de grond. Doe het eens, nu, terwijl je verder leest.

Wat merk je na een tijdje?
Ik merk dat ik voortdurend ga verzitten en steeds een andere houding zoek.
Ik merk dat mijn spieren moeten werken.
Ik merk dat het me meer energie kost dan het zitten op een stoel.
Ik merk dat sommige lichaamsdelen moe worden.

Ah fijn! De doorbloeding en het sterker worden van je lichaam gebeurt zo al vanzelf. Geen oefeningen die je moet doen en je kookwekker is niet meer nodig. Gewoon zitten op de grond en steeds van houding wisselen is al genoeg!
Zouden we zo heel veel “zitklachten” kunnen voorkomen? Wie weet!

Kantoren zonder stoelen? Ja! Lekker alles op de grond. Stoelen je huis uit? Less is more… Schoolklassen waarbij kinderen gewoon op de grond zitten en lekker kunnen bewegen! Auto’s zonder stoelen? Hmmm, dat wordt interessant…

Misschien moeten we ons gewoon af en toe bedenken dat er meer rustposities zijn dan zitten, staan en liggen. En dan lekker veel afwisselen!

Gebruikte bron

Linde Logtenberg
Fysiotherapeut